fbpx

לייעוץ
אישי

בלוג

בדיקת כדאיות כלכלית

בדיקת כדאיות כלכלית לפרויקט:

בדיקת כדאיות כלכלית היא שלב מקדים חשוב ביותר לפני התחלת כל פרויקט, בין אם מדובר בפרויקט נדל"ן, בפרויקט הנדסי, מסחרי, תעסוקתי, או אחר.
כאשר הבדיקה מבוצעת בידי גורם מקצועי, בצורה יסודית ומקיפה, היא משמשת כלי עזר משמעותי ביותר בכמה היבטים:

  • בוחנת את פוטנציאל פיתוח הפרויקט ומייצרת תמונת מראה בין הביקוש לבין ההיצע עם אומדנים נדל"ניים-כלכליים בטווח זמן משתנים בדגש למשך חיי הפרויקט
  • היא יוצרת תמונה אובייקטיבית מפורטת של המשאבים הדרושים להרמת הפרויקט ושל הרווחים הצפויים ממנו.
    לעיתים, היא עלולה להוביל למסקנה, כי הפרויקט אינו משתלם כלכלית. במקרה כזה, למרות האכזבה, היא חוסכת כסף רב ומשאבים אחרים (זמן ומאמץ) וגם פוטנציאל למפח נפש גדול הרבה יותר.
  • היא מרחיבה את זווית הראיה ויכולה להציג מספר חלופות לאופן ניהול הפרויקט. לא תמיד האסטרטגיה הראשונית היא בהכרח הטובה ביותר, והבדיקה יכולה להציף בעיות צפויות אל פני השטח, עוד לפני שהתרחשו.
  • היא מניחה את אבני היסוד עליהן ייבנו האסטרטגיה העסקית והתכנית העסקית.
  • היא מקלה על השגת מימון מהבנקים, מקרנות למיניהן וממשקיעים, משום שהיא יוצרת שקיפות ומראה שחור על גבי לבן את ההתייחסות לכל צדדי הפרויקט ואת הרווח שהוא צפוי להניב.
  • התקשרו עכשיו 03-7682222 
    שלחו לנו מייל

    חשוב לציין, כי גם במקרים בהם עסק, או חברה מקבלים החלטה אסטרטגית לצאת לפרויקט שאינו כדאי מבחינה כלכלית, בין אם מתוך רצון להשיג דריסת רגל בשוק חדש ובין אם לצורך חיזוק נאמנות לקוחות, או במטרה להציג יכולות מסוימות אל מול המתחרים – עדיין, מומלץ לא לוותר על בדיקת הכדאיות, משום שחשוב לדעת מראש מה העלות הצפויה של הפרויקט והאם החברה מסוגלת להכיל אותו, או לשאת בהפסדים מבלי לספוג פגיעה משמעותית.

    החטיבה להתכנות כלכלית ופוטנציאל שוק מעניקה ייעוץ לחברות ממגוון תעשיות ותחומי פעילות. הצוות הרב תחומי של המחלקה מורכב מכלכלנים, שמאים, אנשי שיווק, מנהל עסקים, ועוד..

    כיצד מתבצעת בדיקת כדאיות כלכלית מקצועית?

    בכל תחום פעילות ישנם פרמטרים שונים שצריך לקחת בחשבון וכמובן, שבדיקה של פרויקט נדל"ן מורכבת ממשתנים אחרים מזו של פרויקט פיתוח תוכנה, או של ייצור מכשור רפואי למשל. עם זאת, הנחת העבודה הראשונית, אשר מכתיבה את אופי הבדיקה ואת הניתוחים הכלכליים שיבוצעו במסגרת הבדיקה, היא זהה לכל הפרויקטים וחותרת אל השורה התחתונה, שהיא החזר ההשקעה – מונח המוכר גם כ- ROI (קיצור באנגלית של " Return on Investment").
    מונח זה מבטא את היחס שבין הרווח הצפוי מההשקעה, לבין עלותה הכוללת. חשוב להבין, שלמרות שהשורה התחתונה היא כסף, הרי שחלק גדול ממרכיבי הפרויקט מנוסחים במונחים אחרים, ויש לתרגמם למונחים כלכליים, על מנת לקבל את התמונה הסופית. המשגה כמותית של משתנים איכותניים, מאפשרת להמיר את התוצאה הרצויה למונחים כלכליים.
    לדוגמא, אם תוצאה רצויה של פרויקט היא חיזוק נאמנות לקוחות, המחקר חייב לקחת זאת בחשבון ולהגיע למסקנות כגון:

    • מהי ההגדרה המדויקת של "נאמנות לקוחות", לפיה יימדדו הצלחה או כישלון של הפרויקט? האם מספיק שלקוח שרכש מוצר פעם אחת יחזור לרכוש פעם שניה? או שאולי בכלל הצלחה פירושה החתמת הלקוח על מנוי שנתי? או על הסכם הפצה לשלוש שנים?
    • האם הפרויקט הנדון בכלל צפוי להשיג את התוצאה הזו, ואם כן באיזו מידה? לא תמיד מה שנראה במבט ראשון כצעד הנכון להשגת תוצאה מסוימת, הוא אכן יעיל.
      תשובות לשאלה זו ניתן להשיג באמצעים שונים כגון סקרי שוק, קבוצות מיקוד, לקוח סמוי, ראיונות, סקרים טלפוניים ועוד. על המידע העולה מהמחקר יש לבצע ניתוחים סטטיסטיים אשר יספקו את התמונה כמותית.
    • מהו הרף שממנו ואילך, הפרויקט אכן ייחשב כמשתלם כלכלית? יכול להיות שהפרויקט יהיה כדאי רק אם יצליח לחזק נאמנות של 70% מהלקוחות (ואז נשאלת השאלה האם זוהי מטרה ישימה) ויתכן, שמספיק לחזק נאמנות של 15% מהלקוחות כדי לראות רווח.

    בדיקת כדאיות כלכלית לפרויקט

    אלו הן רק דוגמאות ספורות שנועדו לסבר את האוזן ולהמחיש את מורכבות הנושא. מעבר לכך, יש עוד קשת של משתנים המשפיעים על כדאיות כלכלית:

    • עלות המשאב האנושי – יש הבדל עצום בין פרויקט שעל מנת להוציאו לפועל יש לשלם שכר לצי של מפתחי תוכנה, לבין אחד שעיקר המשכורות בו ישולמו לפועלים, או לנהגים.
    • עלות ציוד, מכשור וחומרים – אם נמשיך באותו קו, פרויקט המבוסס על פיתוח תוכנה מקצה הרבה פחות משאבים להוצאות על חומרים וציוד, מאשר פרויקט נדל"ן למשל, שבו יש משמעות כלכלית גדולה מאד לחומרים, לכלים ולציוד ממוכן.
    • עלויות שיווק – פעמים רבות ההוצאה על שיווק היא אחת מזללני הכסף הגדולים.
    • עלויות משתנות (בהתאם לאופי הפרויקט) כגון, מיסים, תשלום עבור רישיונות למיניהם, היתרי יצוא או יבוא, תשלומי מכס, הפצה, צורך במתן שירותי תמיכה לאחר מכירת המוצר וכיו"ב.

    אנו מתמחים בייעוץ והכוונת עסקים מכל תחומי השוק ופועלים כבר שנים רבות בישראל ובעולם. אז  אם אתם עומדים לפני פרויקט גדול תנו לנו לייעץ לכם 

    צרו עמנו קשר: בטלפון: 03-768-2222  |  או השאירו פרטים כאן

    לעוד פרטים על החטיבה להיתכנות כלכלית ופוטנציאל שוק

    החטיבה להיתכנות כלכלית ופוטנציאל שוק, גיאוקרטוגרפיה |