fbpx

לייעוץ
אישי

בלוג

יועץ חברתי התחדשות עירונית

ישראל היא מדינה קטנה שניצבת בפני אתגרים לא פשוטים בכל הנוגע למתן פתרונות מחייה ומגורים לאוכלוסייה ההולכת וגדלה שלה. הבעיה בולטת בעיקר בערים הגדולות, בהן קרקעות המיועדות לבנייה הולכות ומתמעטות וכתוצאה מכך יש מחסור בקרקעות לבניה.
אחד הפתרונות לבעיה, הוא ניצול מיטבי של הקרקע באמצעות תהליך של ההתחדשות העירונית, המאפשר למקסם את שטח הקרקע עליו עומדים בנייני מגורים קיימים ישנים, ולבנות עליו מחדש בבנייה רוויה.
בתהליך זה, הבניינים הישנים נהרסים ובמקומם מוקמים בניינים חדשים, עם יותר קומות ויותר דירות. בסוף התהליך, כל אחד מבעלי הדירות בבניין הישן מקבל לידיו דירה בבניין החדש ואילו היזם, נהנה ממכירת כל שאר הדירות שנוספו לבניין.

התקשרו עכשיו 03-7682222 
שלחו לנו מייל

יתרונותיה של ההתחדשות העירונית

מעבר לכך שפרויקטים של התחדשות עירונית כגון פינוי-בינוי מאפשרים ניצול אופטימלי של הקרקע, הם גם מהווים מנוף לצמיחה כלכלית, הן של היזמים המושקעים בהם והן של הדיירים, שזוכים לקבל בסופם דירה חדשה, משודרגת, לרוב – גדולה יותר, וכמובן, בעלת ערך שוק גבוה הרבה יותר מזה של הדירה המקורית שלהם. אך הפן הכלכלי הוא לא היתרון היחידי. כל פרויקט כזה הוא הזדמנות לשיפור איכות חיי התושבים להם הוא נוגע, להערכה מחודשת של הצרכים שלהם ומענה עליהם.

המאפיינים הייחודיים של פרויקט התחדשות עירונית

ברוב המקרים, פרויקט נדל"ן, מורכב ככל שיהיה, נמצא רובו ככולו בידיו של היזם או הקבלן שמחליט לבנות אותו, במסגרת התנאים שמוכתבים לו על ידי הרשות המקומית ומוסדות אחרים. הוא עורך את השיקולים שלו על בסיס כלכלי, וברגע שיש בידיו את האישורים הדרושים, הוא יכול לצאת לדרך ולנהל את הפרויקט כראות עיניו.
כשמדובר בפרויקט התחדשות עירונית, ליזם יש שותפים לתהליך – בעלי הדירות של הבניין, שהאינטרסים שלהם לא בהכרח תואמים את אלה של היזם והשיקול הכלכלי הוא רק אחד מתוך אוסף גדול של שיקולים אחרים על פיהם הם פועלים. יתרה מזאת, יש גם הבדלים גדולים מאד בין השיקולים והמטרות של דייר אחד למשנהו.
במילים אחרות, הדרך אל קו הסיום של פרויקטים כאלה, היא ארוכה, מפותלת ודורשת תהליך ארוך וחכם של הידברות, משא ומתן ותיאום ציפיות בין הדיירים לבין עצמם וביניהם לבין היזם וגורמים נוספים.

מה התפקיד של יועץ חברתי להתחדשות עירונית?

היועץ החברתי הוא זה שמנחה את בעלי הדירות לאורך התהליך, מאגד אותם, מלווה אותם, מסייע להם להציג שאלות רלבנטיות לגבי הצרכים שלהם ולגבש הסכמות שמקובלות על כולם, אותן הוא מעביר לגורמים המתכננים, מנהלים ומבצעים את הפרויקט.

הדגש של הייעוץ החברתי הוא לא על הפן הפיסי או הכלכלי של הבניה, כי אם על הצרכים החברתיים והקהילתיים של הדיירים, על מיצוי הזכויות שלהם ועל שיתופם בתהליך קבלת ההחלטות תוך הקניית הידע והעברת המידע שיאפשרו להם להבין בדיוק את השלכות הפרויקט על איכות חייהם.
היועץ החברתי מעצים את כוחם של הדיירים להשפיע על התוצר הסופי שיקבלו בתום הפרויקט, בתהליך שנקרא "שיתוף הציבור". מטרת תהליך זה היא לסייע בהתאמת תכנון הפרויקט למאפיינים ולצרכים של בעלי הדירות, תוך התחשבות ביעדים שהוצבו לפרויקט ברמת המאקרו (היעדים של שאר הגורמים המעורבים בתהליך כגון היזם, הרשות המקומית, ועדות שונות, ועוד). שיתוף הציבור מבוצע באמצעות מגוון כלים כגון אספות וכינוסים, דיונים, ראיונות, ועוד.

בנוסף לכל אלה, היועץ החברתי הוא גם הגורם המקשר והמתווך בין בעלי הדירות לבין כל שאר הגורמים. מתפקידו להציף את הצרכים והדרישות שעולות מבעלי הדירות אל אותם גורמים ולדאוג שקולם יישמע. הוא עושה זאת באמצעות הפקת תסקיר חברתי – מסמך המפרט את כל הצרכים והעמדות שעלו מהשטח בצורה מילולית ומספרית (סטטיסטית) ומנסח המלצות לתכנון ופעולה בהתאם לכך.

יועצים חברתיים נדרשים גם בפרויקטים רחבים יותר של התחדשות עירונית, לדוגמא, בתהליכים בקנה מידה של שכונה, עיר, או מגזר אוכלוסייה מסוים. כאן ההסתכלות היא על צרכים מגוונים של אוכלוסייה בהיקף גדול והעבודה נעשית מול רשויות שונות, מול משרדים ממשלתיים ומול ישויות מדיניות, עסקיות וחברתיות.

אילו כישורים צריך כדי להיות יועץ חברתי?

ישנם שני סוגי כישורים רלבנטיים לתפקיד: כישורים "רכים" וכישורים של ידע.
הכישורים הרכים נוגעים לתכונות ולנטיות האישיות הדרושות לממלא התפקיד, על מנת שייהנה ממנו ויבצע אותו על הצד הטוב ביותר: אהבת אדם, סבלנות רבה, כושר ביטוי טוב בעל פה ובכתב, יכולת פישור ושכנוע, ראייה רחבה לצד ירידה לפרטים, פעולה מתוך רצון אמתי להביא ערך, לעזור, לקדם ולפתח קהילות.

כישורי הידע נוגעים לכל ההיבטים הכרוכים בתהליכי התחדשות עירונית: גישור וניהול תהליך משא ומתן, היבטים משפטיים וכלכליים של התהליך, התמצאות בתהליכי תכנון עירוניים, בוועדות השונות, בהליכי אישור ובירוקרטיה, ועוד.

יועץ חברתי התחדשות עירונית

המחלקה לתכנון אורבני של קבוצת "גיאוקרטוגרפיה" מתמחה בתכנון חברתי עבור תהליכי התחדשות עירונית. התכנון והייעוץ מבוצעים בידי צוות מומחים רב-תחומי: כלכלנים, מתכנני ערים, אנשי מנהל עסקים, עורכי דין, שמאים, ואחרים, האמונים על שיטות מחקר מגוונות ועדכניות ועושים שימוש בכלי מחקר מתקדמים.
אנו, חברי קבוצת גיאוקרטוגרפיה, מכון סקרים ומחקר, מתמחים בייעוץ והכוונת רשויות למיניהן, מוסדות ממשלה, יזמים ועסקים מכל קצוות המשק, ופועלים כבר שנים רבות בישראל ובעולם.

אם אתם נמצאים לפני תהליך של התחדשות עירונית וזקוקים ליועץ חברתי אנו מזמינים אתכם ליצור עמנו קשר כאן או בטלפון: 03-768-2222

חטיבה לתכנון אורבני והתחדשות עירונית, גיאוקרטוגרפיה |