בעידן שבו הכלים הדיגיטליים חדרו לעולם המחקר, ומהווים חלק בלתי נפרד מכלי המחקר הנפוצים (כדוגמת: סקרים אינטרנטיים, סקרי SMS, סקרי IVR וכדומה), נראה שהמשמעות והחשיבות של סקר שטח, פנים אל פנים, מקבלת משנה תוקף בכל הקשור עם היכולת שלו להניב ממצאים תקפים ומדויקים, שלא ניתן להשיג בדרך אחרת.
למעשה, סקר שטח מאפשר לנו להגיע לאוכלוסיות יעד שלא ניתן להגיע אליהן באמצעות כלי מחקר אחרים (למשל: קהלים שאינם נגישים בפלטפורמת מחקר דיגיטלית או טלפונית) או לחלופין לבצע את איסוף הנתונים בקשר עם סיטואציית שירות או קנייה מסוימת (למשל: בקרב כאלו המבקרים בקניון, בקרב כאלו הצופים באירוע ספורט או תרבות, בקרב כאלו הנמצאים במהלך קניות ברשת מזון וכדומה).
סקרי שטח, המייצרים כאמור מגע אישי מול המרואיינים יכולים להתבצע באמצעות מגוון דרכים, לרבות: סקרים במרחבים סגורים, סקרים במרחבים פתוחים או לחלופין באמצעות סקרים המתבצעים על ידי סוקר שטח "מדלת לדלת", ועל ידי כך מציעים למעשה פתרון לדגימות המצריכות הגעה לאוכלוסיות יעד ספציפיות במרחבים גיאוגרפיים מוגדרים.
כל אחת מהאפשרויות הללו מותאמת לסוג המחקר והמידע הנדרש לאיסוף במסגרתו, וכוללת את האפשרות לאסוף את המידע באמצעות סקירת "דף ועט" או לחלופין באמצעות סקירה דיגיטלית (באמצעות תוכנות ממוחשבות המונגשות באמצעות מחשבי כף יד, מכשירי טלפון סלולאריים חכמים, כמו גם באמצעות עזרים טכנולוגיים אחרים), כאשר בשני המקרים הסקרים יכולים להתבצע באמצעות מילוי עצמי של המרואיינים או לחלופין באמצעות תשאול של סוקר שטח.
כאמור, סקר שטח מהווה שיטת איסוף נתונים פופולרית, המספקת יתרונות על פני שיטות איסוף נתונים אחרות. מעבר לאפשרות ההגעה לאוכלוסיות ייחודיות או לביצוע הסקירה בסיטואציות ספציפיות (כמפורט לעיל), נראה שלסקרי השטח יש מספר יתרונות נוספים, המדגישים את הייחודיות והרלוונטיות שלהם למגוון רחב של מחקרים, לרבות: מחויבות גבוהה של משתתפי המחקר לצוות הסוקרים, מהימנות גבוהה של הממצאים הנאספים (בשל המעורבות האישית של סוקר שטח, המרואיינים אינם יכולים למסור מידע כוזב, שיכול לקבל ביטוי בשיטות איסוף אחרות), שליטה של סוקר השטח באופן ביצוע הראיונות ומיקוד מלא של המרואיינים בתהליך הסקירה (ללא הסחות דעת), צפייה וניתוח של התנהגות או שפת הגוף של המשתתפים במחקר (למשל: בחינת התנהלות קונים ליד מדפי מוצרים ברשתות מזון), הנחיה וליווי של סוקר שטח המביאה לתחושת ביטחון גבוהה יותר מצד המשתתפים במחקר, חשיפה לאמצעים ויזואליים או עזרים פיזיים שלא ניתן להציג באמצעות פלטפורמות אחרות ועוד.
כמובן שלצד זאת יש לסקר השטח חסרונות (המקבלים מענה בשיטות האיסוף האלטרנטיביות), כאשר כאן באה לידי ביטוי מומחיות מכון המחקר, שידע להתאים את כלי האיסוף המתאים ביותר לצרכי המחקר, ולהפעיל את סקר השטח במקומות שבהם היתרונות שלו הכרחיים או באים לידי ביטוי מובהק.
מגוון סקרי השטח מבוצעים באמצעות סוקר שטח שהינו אדם המוכשר על ידי מכון המחקר, ובעל ניסיון עשיר בתחום, המבצע מגוון בדיקות עם אוכלוסיית היעד על מנת לקבל את התמונה הישירה והמהימנה ביותר. בדיקות אלו כוללות לרוב אינטראקציה ישירה עם המרואיינים, וזאת בין אם מדובר בראיונות "מדלת לדלת", ובין אם מדובר בביצוע תצפיות המשלבות תהליכי סקירה או לחלופין בביצוע סקרים בסיטואציות שירות או צריכה מסוימות.
כמובן שלא כל אדם יכול להיות סוקר שטח המבצע ניתוחים שכאלו. מכוני מחקר מקצועיים מבצעים הכשרה שוטפת של סוקרים כאלו לאורך כל תקופת פעילותם, וכל סוקר שטח מוכשר לבחינה של אוכלוסיות היעד אותן הוא נדרש לסקור. סוקר השטח חייב להבין את השפה, הלך המחשבה והקודים החברתיים המקובלים באוכלוסייה שאותה הוא סוקר על מנת לבצע את עבודתו בצורה טובה.
ההתאמה של סוקר השטח לביצוע תהליכי סקירה ספציפיים, הינה מאבני היסוד של מכון המחקר, ולכן חשוב לבחור במכון מחקר מנוסה ומקצועי שידע לבצע את ההתאמה הטובה ביותר בין סוקרי השטח למושא המחקר, על מנת לקבל את התמונה הרחבה והמהימנה ביותר מהמחקר.
רוצים ללמוד עוד על היתרונות של סקרי השטח ועל האופן שבו הם יכולים לסייע לכם לקדם את מטרות הארגון? זקוקים לסיוע של סוקרים מקצועיים שיאספו נתונים חשובים מהשטח? אם כן, קבוצת גיאוקרטוגרפיה היא הכתובת המתאימה לכם. לתיאום פגישה או לפרטים נוספים לגבי מגוון האפשרויות העומדות בפניכם בקשר עם סקרי שטח או בקשר עם מחקרים אחרים, לחצו כאן או התקשרו לטלפון 03-7682222, ונשמח לעמוד לרשותכם.
המחלקה למחקרי שוק, שיווק ודעת קהל, גיאוקרטוגרפיה |